Кучето ви се чеше непрестанно и си клати главата. Лекарят ви е казал, че е възможно да е алергия към храна. Какво значи това? За да разберем, говорихме със Сюзан Уин, международно известен експерт по цялостни грижи за домашните любимци.

В: Каква е честотата на алергиите към храни при кучетата?

О: Около 10% от случаите на алергиите са към храна. Кучетата могат да страдат и от непоносимост към храна, което е различно от алергия.

В: Какви са честите признаци за алергия?

О: Всичко от хронично възпаление на ушите, стомашно – чревни проблеми и хронично разстройство, близане на крайниците, сърбеж в тазовата област.

В: Какво най-често може да отключи алергия?

О: Това е генетичен проблем и се отключва, когато животното се изложи на правилния алерген. Най-често това е телешко месо, млечни продукти, яйца, пилешко, агнешко, соя, свинско, заешко и риба. Повечето кучета са алергични към повече от един алерген.

В: Каква е причината?

О: Има редица фактори, със сигурност е задължителна генетична предразположеност. Околната среда също има значение. Правят се изследвания, за да се установи какво точно кара имунната система да изрази алергия. През първите седмици от живота имунната система се обучава. Младите животни, третирани с антибиотици се считат за предразположени, защото антибиотиците изменят средата в червата, а там има голям брой имунни органи. Това е предразполагане, но отключването става, когато организмът бъде изложен на алерген.

В: Някои породи предразположени ли са?

О: Може и да има такива, но мисля, че зависи с кой разговаряте. Може да има разлики в различни държави или в части от държавите. Има значение линията, която се развъжда във вашия регион. Ако наблизо се развъжда линия от порода, и развъдникът е известен с поява на алергии към храна, най-вероятно ще помислите, че цялата порода проявява алергии. От моя опит мога да кажа, че ретривъри, немски овчарки, дакели и кокери са най-засегнатите породи.

В: Как да установя дали се касае за алергия към храна или нещо друго?

О: Има само един начин за точна диагноза и това е диета с изключване и предизвикване. Отнемаме храната, която кучето яде и предлагаме съвсем нова. След като състоянието се подобри, започваме отново да предлагаме старата храна, която предполагаме, че предизвиква проблеми. Ако отново се проявява алергия, което става за няколко дни или седмици, значи се касае за алергия. Има и специфични тестове за диагноза. Например, може да се изследва проба от изпражнение или от изтечение от ухо, за да се види дали има микроорганизми, които да са причина за състоянието. Може да се изследва и кожна проба за алергии към фактори на околната среда. Кръвна проба е ненадежден метод за диагноза за която и да е алергия.

В: Смяната на храната ще отключи ли алергия?

О: Ако кучето е алергизирано към нещо в новата храна, би могло. Но няма начин това да се разбере предварително.

В: Може ли внезапно да се развие алергия към нещо, което кучето е яло за години без проблеми? Ще продължи ли това да се случва?

О: Това се случва често при алергичните кучета. Трябва да са чувствителни на алерген, трябва да са излагани на него известно време. Затова, като цяло, първата реакция няма да е драматична. Но е възможно проявата да е след години хранене с определена храна. Ако диета с изключване подобри състоянието и собственикът открие хранителни режими, които понасят добре на кучето, съветвам да се въртят тези режими през два – три месеца. Ако имате късмет, може и да се върнете към първоначалното хранене. При достатъчно млади кучета, алергиите често отшумяват от само себе си.

В: Как се лекуват хранителни алергии?

О: Може да се лекуват признаците, но когато имате болест, причинена от храната, най-добре е да се смени тази храна.

В: Трябва ли да се приготвя домашно храната? А суровата храна, това ще помогне ли?

О: Хубавото на домашната храна е, че знаете точно какви са съставките. Но е сложна за приготвяне и за съжаление, повечето хора няма да го правят както трябва. Ще пропуснат съставки, няма да следват рецептите и в крайна сметка няма да дават балансирана храна. Нищо вълшебно няма в суровата храна. Устройството на белтъците там е различно от това в сготвената и това има значение за някои кучета. Но не с достатъчна честота, за да съветваме всички стопани за такъв тип хранене.

В: Има ли какво да направя, за да предотвратя алергия на кученцето ми?

О: Не мисля, че някой може да каже, че алергиите се предотвратяват, ако животното е предразположено. Моето мнение е да храните кучето с разнообразна храна, за да се поддържа оптималното чревно здраве. Препоръчвам го особено за млади животни, лекувани с антибиотици. Те са с променена среда в червата и това води до предразположеност. Съветвам да се избягва антибиотично лечение при млади животни, когато е възможно, и да се използват пробиотици до едногодишна възраст. Също и храната да се разнообразява.

Преведено от http://pets.webmd.com/dogs/guide/caring-for-a-dog-that-has-food-allergies#1